YUZU » Yuzu-juice 100 % Teshibori

Yuzu-juice 100 % Teshibori

€ 24,88 excl. BTW

€ 26,37 incl. BTW

Inhoud: 300 ml


Yuzu is een typisch Japanse citrusvrucht ingevoerd uit China en Tibet waar ze in het wild voorkwamen en dit tijdens de Tang dynastie. Naar alle waarschijnlijkheid is het een natuurlijke hybride tussen een zure mandarijn en Ichang papeda. Omwille van zijn zeer hoge zuurtegraad wordt deze vrucht in japan zelden als vrucht gegeten. maar ze wordt eerder als ingrediënt gebruikt bij tal van bereiding. Het belangrijkste van de Yuzu is het sap. Dit is enorm geparfumeerd, en heeft de capaciteit om andere componenten van een gerecht beter te doen uitkomen. De olie uit de schil wordt veelal gebruikt om je winterbad te parfumeren...

Enkel Yuzu's van het nabij gelegen Kozagawa (in Japan beter bekend als yuzumura (letterlijk yuzu-dorp) worden handgeplukt, handgeperst en vervolgens rechtstreeks gebotteld. Het resultaat is verbluffend. Een enorm maar tegelijk zeer subtiel geparfumeerd natuurlijk yuzusap dat zo recht uit de vrucht lijkt te komen. Hoedt U voor namaak !

Marushouzu

In Japan, en vooral in West Honshu is de traditie van azijn maken, zo oud als de straat.  Azijn wordt traditioneel gemakt van gerst of rijst, en later tevens van sake, en wordt in klei potten bewaard ter fermentatie met de azijnmoer, in Japan meestal Aspergillus Oryzae.  Tijdens de trage fermentatie, steeds buiten, wordt dee met de hand gedurende 3 tot 6 maanden omgeroerd, tijdens deze periode wordt zetmeel omgezet naar vergistbare suikers om zo ethanol te vormen tijdens de gisting.  De aanwezigheid van nauurlijke gisten doen de rest ... Azijn is ook weer zeer belangrijk in de Japanse keuken.  Reeds 5000 jaar geleden waaide de productie en het gebruik ervan mee over vanuit China.

Deze in 1879 gestichte traditionele azijnbrouwer zit verstopt in de dichte wouden van het Kumano gebergte. Een gebergte gezegend met zeer puur bronwater en zuivere lucht, beiden onontbeerlijk voor een het produceren van een topazijn. 

Industriële azijnproductie duurt ongeveer 2 dagen, Marushouzu doet er minstens 500 dagen over om hun topazijnen te vervolmaken.

Aanverwante producten