Soorten rijst (sakamai)


Sake rijst zijn rijstsoorten die uitsluitend gebruikt worden voor de bereiding van sake, de Japanse naam is afgekort tot sakamai (komt van shozu kotekimai). Er zijn een 80tal rijstsoorten door de overheid erkend als kwalitatief hoogstaand genoeg om sake te worden. Het verschil met tafelrijst is dat het zetmeel geconcentreerd zit in de kern van de korrel (shinpaku).

De belangrijkste rijstsoorten


Yamadanishiki: De zogenaamde ‘koning der rijst’, vooral voorkomend in Hyogo, Fukuoka en Okayama, zeer wijd verspreid in de sakeproductie. Gecreëerd door Yamaho Nishiki en Tankanwataribune Nishiki te kruisen in 1923, en krijgt zijn huidige naam in 1936.

Omachi: Vanuit Okayama, een oerrijstsoort inheems uit Japan, genoemd naar de plaats waar hij ontdekt werd in 1859, de naam momachi werd in 1922 geregistreerd.

Miyamanishiki: vanuit Iwate, Akita, Miyagi, Fukushima en Nagano, geeft drogere, stevigere sake, officiëel geregistreerd sinds 1978, wordt enkel gebruikt in die streken waar de winters extreem koud zijn.

Gohyakumangoku: vanuit Niigata, Fukushima,Toyama en Ishiwaka, geeft zacht, ronde sake met delicaat parfum, geregistreerd in 1956, komt vooral voor aan de kant van de Japanse Zee.

Oseto: vanuit Kagawa, rijke en aardse sake, gedistingeerd type

Hattanishiki: vanuit Hiroshima, zeer aardse rijst, meestal als ruggegraat in sake gebruikt.

Tamazakae: vanuit Tottori en Shiga, zachte diepe sake met veel complexiteit

Kamenoo: vanuit Niigata en Yamagata, rijke sake met goede aciditeit

Dewasansan: vanuit Niigata en Yamagata, complexe, iets zachtere sake, lichtjes geparfumeerd

Koshihikari: vanuit Niigata, Fukushima, Nagano. oersoort, ook gebruikt als tafelrijst, Iwase is de enige die dit gebruikt als sake-rijst.

Asahi: vanuit Okayama, zeer oude soort, de voorvader van koshihikari, zeer rijstgetypeerde sake, geparfumeerd

Wataribune: vanuit Ibaragi, voorvader van yamadanishiki, terug tot leven gebracht door Fuchohomare, zeer rijk en geparfumeerd

Reiho: vanuit Fukuoka, veel gebruikt op brouwerijen bij de shikomi, zeer geparfumeerd.